Mmm.. Saftig glutenfri flettekringle med mandelfyll er umotståelig! Denne er uten glutenfrie melblandinger med mye rart i, jeg blander melet selv, da vet jeg hva som er i og unngår E-stoffer og rare fortykningsmiddel. Denne oppskriften funker kjempebra og smaker nydelig – den holder seg saftig også til neste dag. Glutenfrie deiger kan være litt vanskelig å jobbe med, siden den mangler elastistet, så man må være tålmodig hvis man skal forme denne kringla. Så lenge du er forsiktig så går det fint og du ender opp med en fin rustikk kringle med masse smak.
Mandelfyll:
6 ss mandelsmør (ristede mandler kjørt til smør i food processor)
2 ss smør
2 ts kanel
6 ss sukker
4 ts brunt sukker
litt kardemomme
2 ts vaniljesukker (med ekte vanilje)
Kringle:
3 dl naturell yoghurt eller kesam
3 dl varmt vann
80 g havremel
25g fersk gjær
120 g usaltet smør
1 ts salt
1 egg
1 dl sukker
1 ts kardemomme
2 ts bakepulver
30 g fiberhusk
Melblanding:
300 g rismel
70 g maismel
50 g tapiokastivelse eller maisstivelse
60 g malte mandler
1 ts xanthan gummi (kan sløyfes)
FRAMGANGSMÅTE:
Ha yoghurt i en bolle og tilsett varmt vann og smeltet smør. Tilsett fiberhusk og havremel og la maskinen gå i 5-8 min. Blandingen skal nå være fingervarm. Ha i resten av ingrediensene og elt godt. Sett til heving minst 1 time.
Kjevl ut deigen til et stort rektangel. Fordel fyllet utover deigen med en kniv eller spatula. Rull den sammen fra den lange siden. Del deigen i to med en skarp kniv langs langsiden men la det stå igjen 3-4 cm på den ene enden. Deigen er litt skjør så det kan være vanskelig å flette – press emnene godt sammen, slik at den holder formen. Ta den ene leiven over den andre – som du tvinner de rundt hverandre annenhver gang – pass på at sprekken vender oppover. Når du har tvinnet deigen former du den til en sirkel og skjøter den sammen i endene. Ha over på et stekebrett og la den etterheve i 30 min. Pensle med egg og stek på 200 grader i ca. 25 min til den har fått farge og har en hul lyd når du banker forsiktig på den. Sett til avkjøling og ha over litt melisglasur ved servering om du ønsker.
Hei:) Du har en fantastisk blogg!:) Ble lykkelig da jeg kom over denne:) Jeg har et lite spm til deg. Bruker du fersk eller tørrgjær? Tenkte kanskje fersk, ellers blir det vel 2 poser med tørrgjær og det høres jo mye ut. Mvh Rita
Hei Rita!
Tusen takk for fine ord, det varmer 🙂 Beklager sent svar, har ikke oppdatert bloggen på en stund, men håper å få mer tid til den nå fremover. Det er fersk gjær, rettet det nå, men du kan også bruke en halv pose tørrgjær.
Mvh Jeanette